Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Tesla позлатява Мъск с акции за 775 млн. долара

Изпълнителният директор на концерна не получава редовна заплата, но теоретично може да спечели 2,6 млрд. долара при постигането на определени цели

Tesla позлатява Мъск с акции за 775 млн. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Успешната серия на американския производител на електрически автомобили Tesla гарантира на главния изпълнителен директор Илон Мъск щедро възнаграждение.  Предприемачът звезда спечели първия транш от оценен на стотици милиони долари  дългосрочен план за възнаграждения, който е свързан с постигането на определени цели като пазарна стойност или продажби на Tesla, съобщи компанията в четвъртък (местно време) пред Комисията по ценните книжа и борсите SEC.

Според документацията първият транш обхваща 1,7 милиона акции на Tesla, чиято последна цена на затваряне е малко под 806 долара и които Мъск вече може да закупи при опционалната цена от 350 долара. Разликата би довела до печалба от приблизително 775 милиона долара. Мъск обаче трябва да задържи книжата поне пет години, а дотогава курсът може да бъде съвсем различен.

Още по темата

Изпълнителният директор на Tesla не получава редовна заплата, но печели много, ако групата отговаря на определени изисквания. При удължаване на договора на Мъск за още десет години като изпълнителен директор, в началото на 2018 г. бяха договорени около дванадесет цели за постигане на пазарна стойност на концерна от около 50 милиарда долара. Всъщност Tesla успя да постигне постоянна пазарна капитализация от над 100 млрд. долара, а наскоро дори достигна почти 150 млрд. долара.

Засега това е само първата стъпка от амбициозен план, който цели да изтласка пазарната стойност на Tesla до огромните 650 млрд. долара. В този случай 48-годишният Мъск теоретично би могъл да спечели дори 2,6 милиарда долара. Въпреки това има и висок риск Tesla да пропусне целите за производителност. Като най-голям единичен акционер, който вече притежава дял от около 18,5 процента в производителя на електрически автомобили, активите на Мъск зависят по всякакъв начин от съдбата на концерна.


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
VW спира производството на конвенционални автомобили в завода си в Емден